Σημειώσεις

- Η εξάπλωση του κάθε είδους στη Σύρο αναφέρεται αποκλειστικά στις περιοχές όπου αυτό απαντήθηκε απο τον γράφοντα.
- Η λεζάντα κάθε εικόνας εμφανίζεται όταν αφήσετε τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στην φωτογραφία.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Fritillaria ehrhartii Boiss. & Orph.

Φριτιλάρια του Ερχαρτ
Πολυετές βολβώδες γεώφυτο ύψους έως 60 εκ. με γλαυκά φύλλα, αντίθετα στη βάση του φυτού και κατ' εναλλαγή στο βλαστό του. Το περιάνθιο του είναι στενά κωδωνοειδές, με γλαυκό επίχρισμα, σκούρο ιώδες ή σκούρο καφέ με κίτρινες κορυφές εξωτερικά και πρασινοκίτρινο στο εσωτερικό του. Τα νεκτάρια είναι τοποθετημένα στη βάση των του περιανθίου και ο στύλος του ύπερου είναι αδιαίρετος.
Το γένος Fritillaria αποτελείται από taxa τα οποία απαντούν σε ολόκληρο, σχεδόν, το βόρειο ημισφαίριο, με κέντρο εξελίξεως κάπου μεταξύ του Β.Α. Ιράν, του Αφγανιστάν και του Τουρκεστάν.
Αποτελεί ένα από τα εκφραστικότερα παραδείγματα της μεγάλης βιοποικιλότητας της ελληνικής χλωρίδας και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου
Το συγκεκριμένο είδος φριτιλάριας απαντά μόνο στην Εύβοια και τις Β. Κυκλάδες, σε βραχώδεις θέσεις και θαμνώνες. Φυλογενετικά μπορεί να θεωρηθεί συγγενής με τα κιτρινανθή είδη του ανατολικού Αιγαίου για τους εξής λόγους:
α) έχει αδιαίρετο στύλο, β) έχει στο εσωτερικό των τεπάλων κίτρινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα και μόνο το εξωτερικό του είναι βαθύ καφεκόκκινο και γ) σε ορισμένους πληθυσμούς της Τήνου υπάρχουν άτομα που έχουν σχεδόν κίτρινα ή κιτρινοπράσινα άνθη (var. prasinantha Kamari). Η F. ehrhartii μπορεί να θεωρηθεί ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των κιτρινανθών ειδών Fritillaria του ανατολικού Αιγαίου και αυτών με σχεδόν μαύρα άνθη του δυτικού Αιγαίου. 
Στη Σύρο: Αρκετά διαδεδομένο φυτό, απαντά σε φρύγανα και χέρσες εκτάσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.



Φωτ. (1), (2) & (3), 17/03/2013, Κίνι, (4) & (5), 20/03/2013, Χαλανδριανή.

3 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία καθώς δεν υπάρχει βιβλιογραφική αναφορά

      Διαγραφή
    2. Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία καθώς δεν υπάρχει βιβλιογραφική αναφορά

      Διαγραφή